Invitaţie neaşteptată

Sâmbătă…5 mai 2012…

Stăm în curtea şcolii şi aşteptăm micii olimpiadişti să iasă din concurs. Cu emoţiile înghesuite în gât încercăm mai multe mămici să ne găsim relaxarea într-o conversaţie legată de obiceiurile copiilor sau de concediile care se apropie. Din când în când ne zboară gândul către sala de clasă, ne punem întrebări referitoare la complexitatea subiectelor, nu privim deloc cu optimism rezultatele pentru că ştim că „Euclidul” nu e chiar floare la ureche şi nu se compară cu Cangurul sau cu Smartul… Copiii au la dispoziţie 2 ore aşa că avem timp suficient să facem lustru la băncuţe…

După o ora…sună telefonul. Fără emoţii, îl scot din buzunar dar înlemnesc când văd că Andruţi e apelanta:

– Unde eşti??? Gata????

– Da! Am terminat!!!

De fapt, nici nu era nevoie să vorbim la telefon pentru că la câţiva metri în faţa mea era deja prezentă imaginea cea mai dorită de mine: copila proprie! I-am facut un semn (vorbeam încă la telefon!! nu reuşisem să mă dezmeticesc) şi am privit-o cum aleargă în braţele mele.

– Cum a fost??

– Uşor!

– Cum să fie uşor??? Cum au fost subiectele??

Primesc un răspuns fulgerător, tipic Andrei:

– Am uitat. Primele au fost foarte uşoare iar celelalte…nu ştiu cum să-ţi explic…

Ştiam că nu trebuie să am prea multe aşteptări, că n-a fost vreo dată pornită să-mi povestească cu lux de amănunte ceva, dar tot mai trăgeam speranţe. Am rămas pe loc în aşteptarea celorlalţi copii. Ies rând pe rând. Fiecare ne arunca în faţă:

– A fost uşor!

Am acceptat varianta lor şi ne-am întărit convingerea că sunt nişte copii extraordinari de buni şi de ambiţiosi. Nici vorbă să aibă nevoie de cele 2 ore puse la dispoziţie de organizatori.

La un moment dat s-au strâns cam toţi olimpiadiştii pe terenul din faţa şcolii. Nuuuu, nu ca să schimbe impresii ci ca să se joace. Nişte ochi pisicoşi mă întreabă:

– Mă laşi, mami, să mă joc????

– Fugi!!! Mai aveai o oră la dispoziţie pentru concurs, foloseşte-o cum vrei tu!

I-am privit şi i-am admirat cu zâmbetul pe buze. Mi-s dragi de nu mai pot, cu toţii. Sunt atât de inocenţi, atît de frumoşi, atât de naturali! Sunt o încântare pentru sufletul oricărei mame. Nu se îmbrâncesc, se protejează, se respectă. Se iau de mână, se strâng în braţe, se complimentează. Ce să mai spun?? Sunt cei mai grozavi copii pe care eu i-am cunoscut vreodată!!

Şi cum stăteam cu doamna H. de vorbă, se apropie de ea copila ei frumoasă, deşteaptă, cu ochii ca cerul:

– Mamă, îi dai voie Andrei să rămână la noi în seara asta??

Am văzut deodată o mamică uşor fâsticită.  A reactionat destul de prompt şi cu mai multa uşurinţă decât mine:

– Ştii că mâine fratele tău are competiţie şi trebuie să ne trezim devreme şi…

– Da, dar nu-i nicio problemă! O luăm şi pe Andra. Noi, fetele,  nu trebuie să facem nimic decât să stăm în tribună şi să strigăm „Hai Ş.!!! Hai Ş.!!!!”

– Bine, nu-i nicio problemă, dar trebuie să vorbim cu parinţii ei.

Stăteam şi le admiram cum puneau la punct un plan care ar fi trebuit să mă privească direct. Am zâmbit. Nu ştiu dacă am reusit să scot ceva pertinent… Recunosc că am adoptat atitudinea celui blocat. Am privit ochişorii albaştri care mă ţinteau de sub buclele ce-i inconjurau feţişoara îmbujorată aşa că am încercat un răspuns evaziv:

– Mă mai gândesc…

– Haideţi, vă rooooog!

Nici nu ştiam cum să reacţionez. Mă simţeam pusă la colţ fără a avea posibilitatea să plec undeva. Este prima invitaţie de acest gen şi în plus implica plecarea de acasa pentru o noapte întreagă. Aveam nevoie rapid de un plan:

– Ok, nu spun „NU”, dar am şi eu două condiţii. 1. trebuie să vorbesc cu tatăl ei să vedem dacă este de acord. Şi 2. trebuie să-şi termine temele pentru săptămâna viitoare într-un timp prestabilit. Şi nu se poate decât dacă sunt îndeplinite cele două condiţii simultan.

Un zâmbet larg de fetiţă dulce s-a deschis în faţa mea şi-am primit cea mai tare replică pe care am auzit-o vreodată:

– Ei, eu ştiu că Andra are nişte părinţi foarte buni aşa că nu-mi fac probleme că nu o vor lăsa iar la cât este ea de deşteaptă şi ambiţioasă nu pot să cred că nu-şi va face temele repede! Aşa că…va veni la noi în seara asta!

Şi-a fugit! Mi-am înghiţit toate cuvintele, mi-au fost spulberate toate ideile şi mi s-a dărâmat tot zidul pe care încercam eu să-l contruiesc. Ce puteam oare să mai zic în contextul dat?? Am tăcut şi… vizualizam cu ochii minţii, parca pusa continuu pe replay, scena de dinainte de-a o vedea pe D. cum aleargă către grupul compact de colegi…

Andra nu mi-a spus nimic. Abia după ce-am întrebat-o care-i treaba cu plecatul şi dormitul peste noapte la colega ei m-a privit inocenta şi îmi spune:

– D. mi-a spus că o să mă laşi. Trebuie să mă laşi.

Orice argument aş fi avut eu atunci n-aş fi putut clinti hotărârea lor. Era bătută în cuie.

Cum s-a terminat??? Andra nu şi-a respectat partea ei de angajament aşa că a căzut înţelegerea. Cred ca şi Doamna H. a răsuflat uşurată. A rămas să ne mobilizăm pentru săptămâna viitoare. Vedem dacă o să şi reuşim.

Iar cu concursul??!! Pentru Andra chiar a fost uşor aşa că avem 100 de puncte (prin rotunjire 😉 ). Şi ceilalţi colegi ai ei au peste 85 de puncte ceea ce mie mi se pare extraordinar!! Chiar sunt nişte copii de excepţie şi extrem de valoroşi. P.S. Azi am primit felicitari din partea Doamnei şi un compliment măreţ pentru inima unei mame:” Andra a avut o lucrare impecabilă! Iar pentru un răspuns anume ar fi meritat chiar şi 500 de puncte.” Am o inimă cât tot Universul!!! Chiar…puţin mai mare.

P.S. 1. Întrebarea şi răspunsul cu pricina sunt:

Î: „Explicaţi de ce sunt mai multe coduri de 3 cifre diferite care nu sunt valoroase decat cele care sunt valoroase

R: „Pentru că sunt mai multe inegalităşi decât egalităţi”  Scurt şi la obiect 😀 Şi corect pe deasupra!

Aici sunt subiectele cu pricina.

Reclame

11 responses to “Invitaţie neaşteptată”

 1. Zenobia says :

  Ai fo fetita minunata, Liliana! Felicitari amandorura pentru munca!

 2. Gianina says :

  Asa Andra, eu stiu ca tu nu o dezamagesti niciodata pe mamica ta !!! Felicitari si mamicii care a facut asa o fetita desteapta !!! Dar eheiiii cu cine sa semene copiii?

 3. Laura says :

  Superb raspuns…..matematic vorbind 😀

  • Liliana Moise says :

   Daaaa, si mie mi-a placut ca a cautat calea cea mai scurta posibil pentru a da un raspuns corect. Nu cumva sa scrie mai mult decat este necesar.
   Felicitari si tie pentru Daria!! A avut un punctaj f bun tinand cont de complexitatea subiectelor.

   • Laura says :

    Multumesc. A avut un punctaj bun pentru cat de putin ( a se citi „deloc”) lucreaza acasa. Scuza ei ” mie imi place romana” :d

 4. Liliana Moise says :

  Laura, este f bine!!! Hai ca sunt niste copii extrem de isteti. Le au ei pe-ale lor dar per ansamblu trebuie sa fim mandre 🙂
  Si mi se pare frumos ca deja stie ca-i place ceva in mod deosebit. Noi inca n-avem preferinte. Mergem in bataia vantului. Romana nu ca are de facut texte si propozitii, matematica nu prea ca e mult de calcul si de gandit, engleza…se plictiseste, sport…nici sa nu auda. Ce-a mai ramas?! Muzica si desen dar nici cu astea nu ne laudam ca ar fi intre preferinte.
  Dar are tot timpul din lume sa se orienteze catre ceva anume. Iar eu am rabdare.
  P.S. Stii ca intr-o perioada Daria o invata pe Andra germana? Mi s-a parut asa un gest deosebit de frumos. N-am apucat sa scriu despre etapa asta 😦

 5. Monis says :

  Oau! Ce tare Andra! Eu as fi fericita ca da raspunsuri competente cu minimul de cuvinte. Asa si trebuie, sa fii laconic :D, ce tot atatea explicatii? 🙂

 6. Monica Iuliana Sima says :

  Felicitari Andra pt ca esti o fetita tare desteapta si felicitari Liliana pt ca ai ajutat-o sa devina cea care este astazi. Va pup.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: